6 ное.

Какво е WordPress?

В основата си WordPress е най-лесният и най-популярен начин за създаване на собствен уеб сайт или блог. Всъщност,  според W3Techs над 34% от всички уеб сайтове в Интернет са изградени на него. Точно така – повече от един на всеки четири уеб сайта, които посещавате, вероятно е изграден на WordPress.

На малко по-техническо ниво, WordPress е система за управление на съдържанието (CMS) с отворен код, лицензирана по GPLv2, което означава, че всеки може да го използва или модифицира безплатно. Казано на по-разбираем език, системата за управление на съдържанието е инструмент, който улеснява управлението на важни аспекти на вашия уеб сайт – като съдържание (страници, публикации, контакти, снимки, продукти и т.н.) – без да е необходимо да разбирате от програмиране.

В крайна сметка, WordPress прави изграждането на уеб сайт много по-достъпno за всеки, а поддръжката му може са се извършва от Вас самите, без да са нужни специални по знания за целта.

Какво е WordPress? Казано на кратко, това е един от най-добрите начини за изграждане на уеб сайт.

Какви уеб сайтове могат да се направят с WordPress

Преди много години WordPress беше предимно инструмент за създаване на блог, а не на традиционен уеб сайт. Това вече отдавна не е така. В наши дни, благодарение на промените в основният му код, както и на масивната екосистема на плъгини (приставки) и теми (шаблони), можете да създадете всякакъв тип уеб сайт.

На WordPress са изградени не само огромен брой бизнес сайтове и блогове, но това е и един от най-популярните начин за създаване на онлайн магазин! С негова помощ можете да създавате:

 • Бизнес уеб сайт
 • Електронен магазин
 • Блог
 • Портфолио
 • Форум
 • Социална мрежа
 • Сайт за новини
 • … и почти всичко, за което се сетите

Кой използва WordPress

WordPress се използва от обикновени хора за лични сайтове и блогове, до уеб сайтове на големи бизнес корпорации! Тук е моментът да кажем, че и този уеб сайт е направен на WordPress! Много известни организации също го използват за уеб сайтовете си. Ето няколко примера:

 • Официалният сайт на Белият дом.
 • Microsoft използва WordPress за официалния си блог, както и за блогове за конкретни продукти като Windows и Skype.
 • Дори известни групи! Уеб сайтът на Rolling Stones е изцяло разработен на WordPress.

 

Защо трябва да използвате WordPress?

Над 34% от всички уеб сайтове в Интернет го използват, включително  Белия дом и Microsoft.

Без значение какъв тип уеб сайт искате да създадете, има много причини да използвате WordPress. Ето някои от най-важните:

 

Защото е безплатен и с отворен код

Едно от най-големите му предимства е, че той е безплатен софтуер с отворен код. Въпреки, че ще трябва да платите малко за хостинг и домейн, няма да трябва да плащате, за да използвате софтуера на WordPress.

Освен това можете да намерите много плъгини и теми с отворен код, за да промените начина, по който изглежда и функционира уеб сайтът Ви. Говорейки за това….

 

Защото дава много възможности

Дори и да нямате познания по програмиране, можете лесно да променяте как Вашият сайт изглежда и функционира благодарение на огромната екосистема от теми и плъгини:

 • Теми (шаблони) – основно променят начина, по който изглежда уеб сайтът ви.
 • Плъгини (приставки) – най-вече променят начина, по който функционира уеб сайтът Ви. Приставките могат да бъдат малки, като форма за контакт или огромни, като създаване на магазин за електронна търговия.

В момента има над 50 000 безплатни плъгини и 5000 безплатни теми за WordPress, както и тонове опции платени такива. Казано на кратко – имате много възможности за избор!

 

Защото е гъвкав

Въпреки че вече го споменахме, пак ще кажем – WordPress е страхотен, защото Ви позволява да създадете почти всякакъв вид уеб сайт и да го управлявате по изключително лесен начин. Друго огромно предимство е, че можете да го развивате едновременно с бизнесът си.

Искате да добавите форум към вашия сайт? Или пък социална мрежа, а може би дори онлайн магазин? Няма проблем – просто инсталирайте нужните за целта приставки.

 

Защото е лесно да намерите помощ

Тъй като WordPress е толкова популярен, е лесно да намерите помощ, ако се сблъскате с някакви проблеми. Можете да намерите купища информация в различни форуми, ръководства, социални мрежи – общо взето навсякъде!

И така, защо WordPress? Защото е един от най-добрите начини за изграждане на уеб сайт

Това не случайно е най-популярният начин за изграждане на уеб сайт. Ако искате да създадете всякакъв тип уеб сайт, от блог до магазин за електронна търговия, WordPress е чудесна опция.

X