6 ное.

Какво е SEO

Съкращението SEO (английски) идва от Search Engine Optimization. Това е едно от най-важните неща свързани с появяването на Вашият уеб сайт в търсачките и един от основните фактори при изготвянето на маркетингова стратегия.

Основната цел на оптимизацията за търсачки е да постигнете по-добри и предни позиции в резултатите на търсачките. Колкото по-напред е сайтът Ви, толкова повече клиенти ще го намерят и посетят.

 1. Какво е SEO?

SEO оптимизацията е повече процес, от колкото еднократна настройване на Вашият уеб сайт. Целта на оптимизацията за търсачки е да докара възможно най-много органичен (безплатен) трафик към уеб сайта Ви. Това става чрез резултатите при търсене в различни търсачки като Google, Bing, Yahoo и други. Изследванията показват, че уеб сайтовете на първата страница на Google получават почти 95% от кликовете.

2. Как работи SEO?

Въпреки че оптимизацията за търсачки може да бъде доста сложна, когато става въпрос за всичките различни фактори, които влияят на класирането ви, основният процес не е толкова труден за разбиране. Целта на търсачките е да осигурят най-доброто обслужване на своите потребители. Това означава предоставянето на резултати, които са не само с високо качество, но и са свързани с това, което търсите.

За да постигнат това, търсачките сканират или обхождат различни уеб сайтове, за да разберат по-добре за какво става въпрос. Това им помага да предоставят по-подходящи резултати за тези, които търсят определени теми или ключови думи. По подобен начин търсачките ще сканират Вашият сайта, за да определят колко лесно е да навигирате и четете, като награждавайки удобните за потребителите сайтове с по-високо класиране на страниците с резултати.

SEO е процесът, през който преминава вашият уеб сайт, за да се гарантира, че той се нарежда високо в резултатите на търсачките за подходящи ключови думи и фрази. Например, да кажем, че имате сайт, за поставяне на дограма. За да покажете уеб сайтът  си пред подходящите хора, трябва да го оптимизирате, така че той да се покаже в най-предните позиции при търсене на фразата „поставяне на дограма“. Ако на Вашият сайт публикувате различни статии – в секция блог, или новини например – които да бъдат с уникално съдържание свързано с бизнесът Ви, това ще повиши шансовете за по-голям трафик към него.

3. Фактори, които влияят на SEO?

След като вече знаете какво е SEO и как работи, нека да разгледаме някои от факторите, които могат да повлияят на класирането на сайта Ви. Гигантът на търсачките, Google никога няма да даде точния алгоритъм, който използват за класиране на сайтове. От различни източници събрахме информация за някои от факторите, които влияят върху класирането на страницата с резултати от търсачките (SERP – search engine results page). Тези фактори включват фактори както на страница, така и извън страницата, които ще обсъдим по-долу.

Съдържание

Преди да се потопим в някои от факторите на ON-PAGE (вътрешно) и OFF-PAGE (външно) SEO, нека поговорим за съдържанието. То е важно както за привличане на търсачките, така и за връзката с клиентите Ви през сайта.

Колкото по-качествено и подходящо съдържание имате на сайта си, толкова по-вероятно е търсачките да класират страниците Ви по-високо на в резултатите. Също така, колкото по-ангажиращо и ефективно съдържание имате на сайта си, толкова по-вероятно е посетителите Ви да прекарат известно време на Вашия уеб сайт и може би дори да направят покупка или поръчка на услуга.

Тайната на създаването на съдържание, което е оптимизирано както за търсачките, така и за посетителите на Вашия сайт, е да създадете разнообразие от различни видове съдържание, които са добре написани и по теми, които са най-подходящи за вашата аудитория. Ето само няколко типа съдържание, върху които можете да се съсредоточите, за да изведете сайта си по-нагоре в резултатите:

 • Блог публикации и статии
 • Съдържание в социалните мрежи
 • Електронни книги
 • “Как да…” ръководства и уроци
 • Видео и аудио записи
 • Инфографика или друго визуално съдържание

Друго важно нещо, което трябва да вземете предвид при създаването на съдържание за Вашия сайт, са SEO ключовите думи и фрази. Това са подходящи думи и фрази, които потребителите на търсачката най-вероятно ще въведат при изписването на въпросите си или съответните продукти и услуги. Когато създавате съдържание около тези ключови думи и фрази, подобрявате шансовете си за класиране по-високо за тези думи и фрази на страницата с резултати.

Още един фактор, който може да повлияе на класирането Ви, е колко “свежо” е вашето съдържание. Под “свежо” се има предвид  колко често публикувате ново съдържание на сайта си. Създаването на ново съдържание обаче не е единственият начин да запазите съдържанието си свежо. Можете също да освежите съдържанието си, като актуализирате публикации, пренаписвате ги, за да ги направите по-ефективни или добавяте нова информация и статистика с течение на времето.

Въпреки че създаването на съдържание отнема време и ресурси, в крайна сметка това ще се изплати. Търсачките обичат уникално и хубаво съдържание и потребителите се нуждаят от качествено такова, за да разберат по-добре стойността на Вашите продукти или услуги. Започнете, като създадете няколко публикации в блога и работите за изграждането на последователи в социалните мрежи. След като имате група от верни фенове и последователи, вашата може да работите за създаването на различни видове съдържание за привличане и ангажиране на нови клиенти.

 

Вътрешно SEO (on-page SEO)

Това са нещата, които се случват на вашият уеб сайт и над които имате пълен контрол, давайки Ви възможност да работите за подобряване им във времето, като следвате най-добрите SEO практики. Тези неща излизат от границите на съдържанието и стигат дълбоко до HTML кода на сайта Ви.

Ето само няколко от вътрешните (on-page) SEO фактори, които могат да ви помогнат да подобрите класирането си в търсачките:

 • Етикет на заглавието (title tag) – Етикетът на заглавието на всяка страница казва на търсачките за какво става въпрос. Той трябва да е 70 символа или по-малко, и трябва да включва ключови думи свързани със самото съдържание и Вашият бизнес
 • Мета Описание (meta description) – Мета описанието на Вашият уеб сайт казва на търсачките малко повече за това, за което се отнася всяка страница. Това се използва и от Вашите посетители, за да разберат по-добре за какво става въпрос и дали е подходящо. То трябва да включва вашата ключова дума и също така да предостави достатъчно подробности, за да улесните читателя в ориентирането му дали това е правилното за него съдържание.
 • Подзаглавия (sub-headings) – Подзаглавията правят съдържанието Ви не само по-лесно за четене от посетителите, но също така могат да помогнат за подобряване на вашето SEO. Можете да използвате H1, H2 и H3 маркери, за да помогнете на търсачките да разберат по-добре за какво е вашето съдържание.
 • Вътрешни връзки (internal links) – Изграждането на вътрешни връзки или хипервръзки към друго съдържание в рамките на Вашия сайт може да помогне на търсачките да научат повече за него. Например, ако пишете публикация за стойността на конкретен продукт или услуга, можете да сложите връзка (линк) към страницата на самия продукт или услуга.
 • Име на изображението и ALT тагове (image name and out tags) – Друга много важна и добра практика е да включите ключовата си дума или фраза в имената на изображенията, които използвате на сайта си и в техните alt тагове. Това ще помогне на търсачките да индексират по-добре вашите изображения, които могат да се появят, когато потребителите търсят изображение за определена ключова дума или фраза.

Когато поставяте своите SEO ключови думи и фрази на страниците си, е важно да избягвате прекомерната оптимизация. Google и други търсачки ще “санкционират” вашата страница, ако се опитате да използвате ключови думи твърде много пъти в  съдържанието.

Освен това се уверете, че всяка част от съдържание се фокусира само върху една или две ключови думи. Това помага да се гарантира, че съдържанието Ви е конкретно и уместно. Опитът да се справи с твърде много ключови думи наведнъж, може да повлияе негативно на Вашето SEO, тъй като често съдържанието ще изглежда не на фокус и с ниско качество.

Въпреки че съдържанието на сайта играе жизненоважна роля в класирането му в търсачките, трябва да се обърне и сериозно внимание и на архитектурата му. Хубаво е да използвате дизайн на уеб сайт, който улеснява търсещите машини да сканират или обхождат Вашите страници и съдържание. Изграждането на вътрешни връзки между страниците и създаването на карта на сайта (sitemap) може да помогне на търсачките да разбират по-добре съдържанието му.

Друг проблем при архитектурата на вашия сайт е дали той има мобилна версия или дали е с адаптивен (responsive) дизайн . Много потребители търсят информация на своите мобилни устройства. Трябва да сте сигурни, че тези потребители могат да преглеждат, четат и навигират в уеб сайта Ви от мобилното си устройство без проблем. Това не само влияе на потребителското изживяване, но може да повлияе и на вашето SEO.

 

Външно SEO (off-page SEO)

В допълнение към SEO елементите на страницата, над които имате контрол, има и външни SEO фактори, които могат да повлияят на класирането Ви. Въпреки че нямате пряк контрол върху тези фактори извън страницата (off-page), има начини, по които можете да увеличите шансовете си те да работят във ваша полза. (Но повече за това по-късно!)

Ето няколко от външните (off-page) SEO фактори на страницата, които могат да повлияят на класирането Ви в търсачките:

 • Доверие – Доверието се превръща във все по-важен фактор в класацията на сайтове на Google.  Така Google определя дали имате легитимен сайт, на който посетителите могат да се доверят. Един от най-добрите начини за подобряване на доверието е чрез изграждане на качествени връзки (линкове) от сайтове, които имат авторитет, към вашият уеб сайт.
 • Връзки (линкове) – Един от най-популярните начини за изграждане на външно SEO е чрез връзки. Тук трябва да бъдете внимателни, тъй като спам сайтовете с вашите връзки са бърз и лесен начин Вашият сайт да бъде забранен от показване в резултатите на определена търсачка. Надейте да спамите с линкове към вашия сайт в различни форуми и сайтове със съмнителна репутация.  Вместо това отделете време за изграждане на взаимоотношения с влиятелни лица и фенове, които създават качествено съдържание и ще сложат връзка обратно към вашия сайт в собствено ти съдържание.
 • Социални мрежи – Друг важен  външен SEO фактор са социалните мрежи, където да трупате харесвания и споделяния. Когато става дума за подобряване на Вашето SEO, се постарайте да получите, колкото се може повече харесвания и споделяния и хора с хора с много последователи. Колкото по-качествено съдържание публикувате, толкова по-голяма е вероятността хората да го споделят с други хора.

Въпреки че нямате пряк контрол върху това, което се случва извън Вашият уеб сайт, можете да увеличите шансовете си за подобряване на външното SEO, като просто създадете качествено съдържание, което другите ще намерят за ценно. Колкото по-уместно и интересно е вашето съдържание, толкова по-вероятно е другите да го споделят в социалните мрежи. Колкото повече хора Ви се доверяват, толкова повече ще ще Ви се доверяват и търсачките.

 

Black Hat срещу White Hat SEO

Що се отнася до SEO, има два различни подхода, които можете да предприемете, за да оптимизират сайта си за търсачките – така наречените Black Hat и White Hat. Black Hat се отнася за лошите SEO практики, а съответно White Hat за добрите такива.

Някои хора се интересуват само от SEO, което бързо да ги класира и са готови да нарушат правилата само, за да изкарат някой бърз лев. Черните практики се фокусират върху оптимизиране на съдържанието само за търсачките. Това означава, че не обмислени нуждите и интересите на реалните посетители, които ще четат и разглеждат съдържанието на сайта. 

В крайна сметка този подход към SEO създава страници, които често са трудни за четене и изглеждат повече като спам. Въпреки че сайтовете могат да бъдат класирани по-бързо от тези, които са оптимизирани правилно, те често са санкционирани или забранени от търсачките доста бързо. Като цяло този бърз подход за SEO разрушава шансовете Ви да изгради сайт, който да е устойчив и способен да води нови клиенти за години напред.

От друга страна, добрите SEO практики са ефективен подход за оптимизиране на Вашия уеб сайт за търсачки и изграждане на устойчив бизнес онлайн. Този подход за оптимизация за търсачките включва фокусиране върху човешката аудитория, която ще кликва и чете съдържанието на сайта. Целта на този тип SEO е да създаде възможно най-доброто съдържание в сайт, който е лесен за четене и навигиране, като същевременно следва правилата за SEO оптимизация.

Важно е да се отбележи, че макар и черните SEO практики да Ви помогнат бързо да се класирате, неизбежно е търсачките в крайна сметка да разберат какво правите и да санкционират Вашия уеб сайт. В зависимост от тежестта на нарушението, сайтът Ви може да бъде блокиран за търсачките завинаги и да няма връщане нзада. Единственият начин за изграждане на устойчив онлайн бизнес, който ще доведе до повече органичен трафик с течение на времето, е да се следват най-добрите практики на SEO и да се създава качествено съдържание, което посетителите Ви да намерят за ценно.

4. Заключение

След като научихте малко повече за това какво е SEO и как работи, сега можете да се фокусирате върху промени в сайта си, за да го подобрите и да повишите класирането си в резултатите на търсачките. Не забравяйте, че има много фактори, които оказват влияние върху Вашата SEO класация, но най-важното нещо, което трябва да вземете предвид, е дали съдържанието Ви е ценно и подходящо за Вашата целева аудитория.

Имайте предвид, че за SEO оптимизацията е необходимо време, за да се случи магията и да видите резултатите. Няма да изпитате ползите от SEO за една нощ. Всъщност може да отнеме месеци, за да се насладите на резултатите от вашата упорита работа. Следването, обаче, на най-добрите практики за SEO чрез създаване на качествено съдържание, фокусирано върху информирането на вашите посетители, е най-добрият начин за изграждане на устойчив онлайн бизнес, който ще продължи да привлича нов органичен трафик на сайта за години напред.

Нуждаете се от помощ за Вашето SEO? Ако не сте доволни от класирането си в търсачките, може би е време да се обърнете към професионалисти. Талантливите професионалисти, с които работим ни дават възможност да Ви предоставим качествени SEO услуги, които ще Ви помогнат да подобрите класирането си в търсачките и да внесете получите подходящ органичен трафик към Вашия уеб сайт. SEO изисква време. Не отлагайте, пишете ни днес!

X